сряда, 16 юли 2008 г.

The New Code

Brian R. Price
April, 1997, http://www.gonderzone.org/Library/Chivalry/code.htm


Доблест. Стреми се към съвършенство във всички очаквани от теб дела, военни и други, както и към това силата ти  да бъде използвана в служба на справедливостта, а не за лични облаги.

Справедливост: Търси винаги пътя на "правилното", без да се влияеш от лични пристрастия или интереси. Знай, че мечът на справедливостта може да бъде ужасно нещо и това трябва да бъде компенсирано с човечност и състрадание. Ако "правдата", която търсиш, е в съгласие с другите и я търсиш без да се поддаваш на изкушението да я използваш за лична изгода, тогава ще натрупаш извънмерна слава.

Лоялност: Бъди известен с непоколебимата си преданост към хората и идеалите, с които си избрал да живееш. Има много места, където компромисът е желан; лоялността не е сред тях.

Защита: Идеалният рицар е обвързан с клетва да защитава своя господар и подчинените му. Винаги защитавай нацията си, семейството си и онези, които смяташ достойни за твоята лоялност.

Смелост. Да бъдеш рицар често означава да избереш най-трудния път в личен план. Бъди готов да се жертваш в служба на правилата и хората, които цениш. В същото време рицарят трябва да търси мъдрост, за да вижда колко малко има между смелост и глупост. Смелостта също така означава да взимаш страната на истината във всичко, вместо да търсиш удобна лъжа. Търси винаги истината, когато това е възможно, но помни, че трябва да смегчаваш справедливостта с милосърдие, иначе чистата истина може да донесе печал.

Вяра. Рицарят трябва да вярва в убежденията си, защото вярата му помага и му носи надежда срещу отчаянието пред човешките неуспехи.

Смирение. Цени на първо място чуждия принос; не се изтъквай сам, нека това направят другите. Разкажи за подвизите на другите преди своя собствен, като по този начин им отдадеш дължимата слава, която напълно са заслужили с добродетелните си постъпки. По този начин рицарското служение е добре извършено и прославено (...).

Щедрост: Бъди щедър, доколкото ти позволяват възможностите; по този начин няма да рискуваш да изпаднеш в ненаситност. Това също така прави пътя на милосърдието по-лесен за различаване, когато трябва да се вземе трудно справедливо решение.

Благородство: Поддържай силен характер, като държиш на добродетелите и задълженията на рицаря, със съзнанието, че дори и идеалите да не могат да бъдат достигнати, то силният стремеж към тях облагородява духа, въздига характера от праха към небето. Благородството също така има тенденцията да влияе на другите, като служи за ярък пример за онова, което би могло да бъде направено в служба на правдата.

Искреност: Опитай се да изпълниш всичко, за което ти говорих, колкото се може по-чистосърдечно, не заради лична облага, а защото е праведно. Не се ограничавай в малки области, а изпълни всеки аспект от живота си с тези качества. Дори и в малка степен да успееш, ще те помнят дълго заради твоите благородство и добродетелност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог

Архив на блога